Śniadanie to najważniejszy posiłek, który ma nam zapewnić energię na cały dzień. Wielu z nas przed wyjściem z domu albo nic nie je, albo bierze coś mało wartościowego z lodówki i je na szybko.
Nie jest to odpowiednie zachowanie, ponieważ nie pozwalamy naszemu organizmowi na naładowanie się sporą dawką energii, by ten pozwolił nam normalnie funkcjonować przez resztę dnia.
Na pewno większość z was, którzy omijają ten ważny posiłek w ciągu dnia są znużeni, zmęczeni i najchętniej poszli by się położyć do łóżka by przeczekać ten czas.
Powodem takich objawów jest brak odpowiedniego pożywienia z rana.
Płatki owsiane są jednym z najlepszych elementów śniadania. Nie tylko pomagają one spalić tłuszcz, ale zapobiegają też problemom z układem krążenia.
Ale nie są to jedyne korzyści płynące z jedzenia płatków owsianych. Oto 10 kolejnych powodów, dla których warto włączyć je do swojej diety!
Poziom cukru we krwi
Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika pokarmowego zwanego betaglukanem, który potrafi obniżać zwiększone poziomy cholesterolu i zapewnia równy poziom cukru oraz insuliny we krwi. Jest to szczególnie istotne dla diabetyków, którzy muszą bardzo uważać na poziomy cukru we krwi.
Zapobieganie rakowi
W USA przeprowadzono serię badań, które wykazały, że płatki owsiane zawierają fitochemikalia zmniejszające aż o 10% prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi oraz jelita grubego.
Utrata wagi
Płatki owsiane są doskonałym sposobem na zrzucenie nadmiarowych kilogramów, gdy je się je na pusty żołądek – na przykład na śniadanie.
Energia
Energia z płatków owsianych uwalnia się stopniowo, więc zapewniają one energię do działania na wiele godzin.
Na choroby serca
Według badania opisanego przez Frisk Sport spożywanie płatków owsianych zmniejsza o 9% ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.
Białko
Około ośmiu łyżek płatków owsianych zaspokaja 15% dziennego zapotrzebowania na białko.
Tarczyca
Płatki owsiane zawierają jod zapewniający prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, która z kolei reguluje hormony, wpływa na metabolizm i produkcję białka w organizmie.
Trawienie
Płatki owsiane są bogate w błonnik, który nie tylko sprawia, że dłużej czujesz się najedzony, ale też zapobiega zaparciom. Zaleca się jedzenie około 20-40g błonnika dziennie, a według Poradnika Zdrowie porcja płatków zawiera 1/5 tej dawki.
Osteoporoza
Z uwagi na zawartość wapnia, płatki owsiane zapobiegają też osteoporozie. Z tego powodu są świetne dla dorastających dzieci!
Układ nerwowy
Płatki owsiane zawierają witaminę B, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
A Ty co zjesz na śniadanie? Może płatki owsiane? 😉