Glutaminian sodu to składnik wielu artykułów spożywczych. Ważne jest aby czytać etykiety i wybierać produkty te, bez jego składu.
Czy zdajesz sobie sprawę z tego czym jest glutaminian sodu E621? Jestem pewna, że słyszałeś już o tej substancji.
A co się stanie, jak Ci powiem, że spożywasz go praktycznie codziennie?
Tak, dobrze przeczytałeś. Niestety, ale to również on sieje spustoszenie w Twoim organizmie.
Jest to nic innego, jak wzmacniacz smaku, który podkreśla smak potraw.
Glutaminian sodu E621 ma głównie postać białego proszku i swoją budową bardzo przypomina sól i cukier
Co więcej to on jest odpowiedzialny za pobudzanie naszego apetytu. Jak się pewnie domyślacie, jest też odpowiedzialny za przejadanie się, a tym samym za tycie.
A co się stanie, jak Ci powiem, że spożywasz go praktycznie codziennie?
Tak, dobrze przeczytałeś. Niestety, ale to również on sieje spustoszenie w Twoim organizmie.
Jest to nic innego, jak wzmacniacz smaku, który podkreśla smak potraw.
Co więcej to on jest odpowiedzialny za pobudzanie naszego apetytu. Jak się pewnie domyślacie, jest też odpowiedzialny za przejadanie się, a tym samym za tycie.
Glutaminian sodu łatwo wchłania się do krwi, powodując zmiany w genach odpowiedzialnych za zmysł smaku
Gdzie znajdziesz ten zbędny dodatek? Niestety, ale w najpopularniejszych produktach spożywczych, czyli m.in.:
#1 w kiełbasach
#2 w fast foodach
#3 zupach
#4 konserwach
#5 gotowych daniach ze sklepu
#6 w piwie
Nie dziwi mnie zatem fakt, że aż ponad 200 tysięcy ton (!!!) tego dodatku wykorzystuje się w produkcji żywności
Co się stanie jeżeli przedawkujemy glutaminian sodu? Zacznijmy od tego, że dopuszczalna dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi 1,5g, a dla dzieci mniej niż pół grama.
Objawy przedawkowania przypominają po części zatrucie pokarmowe, a mianowicie objawiają się zawrotami głowy, migreną, nudnościami i osłabieniem. Te gorsze objawy to zaburzenia widzenia, zaburzenia równowagi hormonalnej i ból w klatce piersiowej.
Prawdą jest, że ta substancja podkreśla smak potraw, jednak skutki uboczne jej spożywania sprawiają, że chcemy jej unikać.
Nic więc dziwnego, że jedzenie z tą substancją jest po prostu smaczniejsze i wyraźniejsze
Dlatego też ludzie szybko uzależniają się od jedzenia, w którym znajduje się glutaminian sodu.
Nie wiem jak Ty, ale ja będę jeszcze dokładniej sprawdzała skład kupowanych produktów spożywczych. Zależy mi, by całkiem pozbyć się takich dodatków ze swojej diety. A Ty? Podejmujesz się tego wyzwania ze mną?
Gdzie znajdziesz ten zbędny dodatek? Niestety, ale w najpopularniejszych produktach spożywczych, czyli m.in.:
#2 w fast foodach
#3 zupach
#4 konserwach
#5 gotowych daniach ze sklepu
#6 w piwie
Nie dziwi mnie zatem fakt, że aż ponad 200 tysięcy ton (!!!) tego dodatku wykorzystuje się w produkcji żywności
Co się stanie jeżeli przedawkujemy glutaminian sodu? Zacznijmy od tego, że dopuszczalna dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi 1,5g, a dla dzieci mniej niż pół grama.
Objawy przedawkowania przypominają po części zatrucie pokarmowe, a mianowicie objawiają się zawrotami głowy, migreną, nudnościami i osłabieniem. Te gorsze objawy to zaburzenia widzenia, zaburzenia równowagi hormonalnej i ból w klatce piersiowej.
Nic więc dziwnego, że jedzenie z tą substancją jest po prostu smaczniejsze i wyraźniejsze
Dlatego też ludzie szybko uzależniają się od jedzenia, w którym znajduje się glutaminian sodu.
Nie wiem jak Ty, ale ja będę jeszcze dokładniej sprawdzała skład kupowanych produktów spożywczych. Zależy mi, by całkiem pozbyć się takich dodatków ze swojej diety. A Ty? Podejmujesz się tego wyzwania ze mną?
