Zatkane tętnice są w rzeczywistości głównym czynnikiem ryzyka udaru mózgu i zawału serca, ponieważ blokują one przepływ krwi przez organizm ludzki.
Przyczyną chorób krążenia są najczęściej nieprawidłowa dieta, brak ruchu, palenie papierosów, otyłość, wysokie ciśnienie krwi, ale w grę wchodzą tu też inne czynniki, takie jak stres czy genetyka.
Odpowiednia dieta pomoże zminimalizować ryzyko wystąpienia tej choroby.
Możesz zapobiec zatkanym tętnicom spożywając te pokarmy i napoje:
Orzechy
Są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i dlatego mają zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Ponadto są one bardzo korzystne dla pamięci i zdrowia stawów
Kurkuma
Przyprawa o silnym działaniu przeciwzapalnym. Przyczynia się do likwidacji stwardnienia tętnic – głównej przyczyny miażdżycy. Włączenie kurkumy do diety może zmniejszyć uszkodzenie ścian tętnic, zmniejsza też szanse zakrzepu krwi.
Czosnek
Wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
Jabłka i Grejpfruty
Te owoce są bogate w pektyny, dzięki którym obniżają poziom cholesterolu, a wysokie poziomy magnezu i potasu obniżają ciśnienie krwi.
Szpinak
Szpinak jest doskonałym składnikiem do budowy mięśni i oczyszczania tętnic, ale może również obniżać wysokie ciśnienie krwi. Jest bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca i pomagają w tworzeniu zdrowych tkanek mięśniowych.
Olej ten jest bogaty w zdrowe tłuszcze, które mogą obniżyć poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych o 41%.
Olej rybny
Olej ten jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3, co pomaga zwalczyć stany zapalne i poprawić pamięć.
Czerwone winogrona i jagody
Jagody są źródłen flawonoidów. Są to silne przeciwutleniacze, które obniżają stres oksydacyjny i zapobiegają tworzeniu się złogów
Granat
Ten owoc zawiera niezwykle cenne fitozwiązki, które działają jako przeciwutleniacze, aby chronić wyściółki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami. Sok z granatów pobudza w organizmie produkcję tlenku azotu, który pomaga utrzymać przepływ bezkolizyjny przepływ krwi w tętnicach.
Brokuły
Te warzywa są bogate w witaminę K oraz wapń, które to odgrywają szczególną rolę w podtrzymaniu zdrowych kości i zapobiegają osteoporozie. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi i ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Jest także bogata w błonnik, który może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
Owies
Obniża poziom cholesterolu i zapobiega zatkaniu tętnic. Jest bogaty w błonnik rozpuszczalny.
Pomidory
Są bogate w karotenoidy pochodzenia roślinnego oraz likopeny, który obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL.
Zielona Herbata
Zawiera katechiny, które działają jako przeciwutleniacz stymulujący przemianę materii i obniżający poziom cholesterolu. Poza tym ma działanie uspokajające i energetyzujące.
Są bogate w karotenoidy pochodzenia roślinnego oraz likopeny, który obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL.
Zielona Herbata
Zawiera katechiny, które działają jako przeciwutleniacz stymulujący przemianę materii i obniżający poziom cholesterolu. Poza tym ma działanie uspokajające i energetyzujące.