Czosnek znany był już w Egipcie od najdawniejszych czasów i był spożywany przez budowniczych Piramid.Czosnek znany jest również pod nazwą "śmierdząca róża". Określenie to powstało w czasach Starożytnej Grecji i Rzymu.W Europie znany jako "najszlachetniejsza cebula", używany był jako lekarstwo i amulet w czasach średniowiecza. Zgodnie z arabską legendą czosnek wyrósł z odcisku stopy diabła, gdy ten opuszczał Eden.
Czosnek jest w stanie zapobiegać i leczyć wiele chorób. Bardzo dobrze radzi sobie z miażdżycą, zawałami serca, chorobami wieńcowymi, a oprócz tego obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Radzi sobie również z łagodnymi dolegliwościami, jak ukąszenia owadów, przeziębienie, grypa, katar sienny, infekcje grzybicze oraz biegunki. Czosnek kontroluje objawy cukrzycy, powiększenie gruczołu krokowego i choroby zwyrodnieniowe stawów. Dodatkowo, jedną z jego najciekawszych właściwości jest zdolność eliminowania toksyn i wzmacniania odporności organizmu.
W połączeniu z imbirem i cebulą, czosnek oczyszcza organizm po chemioterapii.
Aby uzyskać jak najlepsze efekty, używaj czosnki w surowej formie. Wystarczy po prostu zmiażdżyć i posiekać ząbki czosnku, pozostawić na 15 minut i dodać do jedzenia.
Aby wzmocnić swoją odporność i poprawić zdrowie, powinieneś regularnie spożywać mieszankę miodu i czosnku.
Składniki
Miód
Surowy czosnek
Sposób przygotowania
Weź 2 – 3 ząbki czosnku, posiekaj i dodaj łyżkę miodu.
Rób to codziennie, a bardzo szybko zauważysz pozytywne efekty.
Mamy dla Ciebie jeszcze przepis na tonik z czosnku, który poprawi odporność, zapobiegnie bólowi gardła i złagodzi objawy grypy oraz przeziębienia. Jest to potężny, naturalny środek.
Składniki
5 grubo posiekanych ząbków czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
Surowy i niefiltrowany ocet jabłkowy
Sok z jednej cytryny
2 grubo posiekane czerwone papryczki chili
Sposób przygotowania
Jeżeli masz wrażliwą skórę, upewnij się, że przy przygotowywaniu toniku używasz rękawiczek. Naturalne oleje z tych składników mogą wywoływać poparzenia i wysypkę.
W słoiku o pojemności 350 – 500 ml ułóż jedną warstwę pokrojonej cebuli, warstwę posiekanego czosnku i ostrej papryki z nasionami. Teraz dodaj imbir, wlej sok cytrynowy, a na koniec ocet jabłkowy.
Zamknij szczelnie słoik, ale pamiętaj o zostawieniu 1 cm wolnej przestrzeni. Słoik przechowuj w spiżarce. Pij tę mieszankę regularnie, aby zapobiec dolegliwościom albo do momentu ustąpienia objawów.