Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady i mógłbyś ją jeść bez ustanku, mamy dla Ciebie przepis na ciasto, które zadowoli Twoje podniebienie.
Do przygotowania go będziecie potrzebować:
– 6 jajek,
– 3 łyżki cukru pudru,
– 6 łyżek oleju,
– 6 łyżek mleka,
– 8 łyżek mąki,
– 100 g rodzynek,
– pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
– 300 g mascarpone,
– 100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%,
– 100 g masła,
– 3 łyżki cukru pudru,
– skórka z jednej cytryny.
Składniki na polewę:
– 100 g czekolady,
– 3 łyżki mleka.
Najpierw ubijamy jaja z cukrem, dodajemy olej i mleko, mieszamy. Następnie dajemy rodzynki i mąkę.
Masę wykładamy na blachę posypaną mąką. Pieczemy przez 30 minut w 180-200 stopniach.
Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia. A my zabieramy się za masę.
Mascarpone rozcieramy z cukrem i śmietanką, dodajemy miękkie masło i skórkę z cytryny . Można dodać aromat waniliowy lub migdałowy.
Krem rozsmarowujemy na ciasto.
Na koniec robimy polewę. Rozpuszczamy czekoladę, dolewamy mleko i mieszamy. Polewamy cisto i odkładamy je do lodówki na 2-3 godziny. To oczywiście najtrudniejsza część zadania 😉
To ciasto jest wyborne! Warto podzielić się przepisem ze znajomymi.