poniedziałek, 7 lutego 2022

Puszysty i chrupiący chleb z garnka. Tak łatwy, że nie trzeba go nawet wyrabiać!



Nie ma to jak unoszący się zapach domowego chleba. Tylko co zrobić, aby robiło się go szybko i łatwo ?

Mamy dla was sprawdzony przepis, który na stałe zagości w waszych domach i już nigdy nie pomyślisz o tym, aby kupować chleb w sklepie!

Potrzebne składniki:

600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g mąki żytniej
600 ml letniej wody
2 opakowania drożdży suchych (porcja jak na 1 kg mąki) czyli 16 g
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
naczynie (garnek, naczynie żaroodporne, brytfanka)
dno naczynia 22 cm
góra naczynia 27 cm
wysokość 9 cm
z pokrywką 13 cm


Przygotowanie:

W misce połącz cukier i drożdże, dolej do nich wody i zamieszaj. Odstaw na 10 minut.
Po odstaniu dodaj obie mąki i sól. Wymieszaj do dokładnego połączenia składników. Możesz użyć miksera lub zrobić to ręcznie.
Szczelnie zawiń miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na jakieś półtorej godziny, by pozwolić ciastu wyrosnąć.
Po wyrośnięciu uformuj na blacie lub stolnicy posypanej mąką, bochenek dopasowany kształtem do naczynia i umieść w środku.


 Przykryj pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika na środkową półkę.
 Temperaturę ustaw na 190 stopni na grzałki górną i dolną. Nie włączaj termoobiegu. Piecz 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i wstaw na kolejne 40 minut.
 Sprawdź patyczkiem czy chleb jest w środku upieczony.
 Jeśli nic nie zostaje na patyczku wyjmij z piekarnika i chleb z naczynia. Połóż na ściereczce, przykryj inną i pozostaw do wystygnięcia.

W filmie poniżej autorka przepisu sama opowie i pokaże cały proces: