niedziela, 6 lutego 2022

To najlepsze ciasto bananowe bez pieczenia jakie jadłam. Nutka kokosu tylko dodaje smaku!



Jeśli nie jesteś zwolenniczką pieczenia, pokochasz ten przepis! Nie tylko nie wymaga interwencji piekarnika, ale daje ci gwarancję, że jeśli raz go spróbujesz będziesz chciała więcej :)

Wszystko czego potrzebujesz:

Spód:
125 g masła
100 g biszkoptów
100 g wiórków kokosowych

Masa:
400 ml mleka
200 g śmietanki
4 żółtka
100 g cukru
50 g skrobi
1 szczypta soli
2 łyżeczki aromatu waniliowego
oraz:
2 banany
200 ml śmietanki
wiórki kokosowe
2 łyżki śmietanfixu

Wykonanie:

Biszkopty pokrusz drobno.




Rozpuść masło, ostudź i dodaj do biszkoptów.



Wsyp wiórki kokosowe



Przełóż masę do tortownicy.




W garnku połącz skrobię z niewielką ilością mleka. Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, dodaj żółtka nie przestając mieszać.

Dodaj resztę mleka, śmietankę, cukier, aromat i szczyptę soli. Zostaw na ogniu aż zgęstnieje. Pozostaw żeby wystygło.



Pokrój banany



Ułóż na biszkoptowym spodzie




Na to wlej krem z garnka. Najlepiej przepuść go przez sito.



Odstaw niech się schłodzi, a w tym czasie ubij śmietankę z fixem.



Wyłóż na ciasto i posyp wiórkami.



Gotowe !


Na filmie pokazano jak je przygotować. Jest po niemiecku, ale wszystko opisaliśmy. Powodzenia i smacznego!