Kto z nas nie lubi kotletów mielonych ? Jednak niestety nie każdy potrafi przyrządzić je perfekcyjnie, a powiedzmy sobie szczerze, że dobry mieloniak jest na wagę złota!
Poniżej podrzucamy wam sprawdzony przepis na idealne kotlety mielone. Koniecznie wypróbuj!
Wszystko czego potrzebujesz to :
60 dag schabu karkowego
60 dag łopatki wieprzowej
3 duże jajka
2 cebule średnie
3/4 szklanki bułki tartej(jeżeli mięso jest bardzo chude wystarczy 1/2 szklanki)
sól
1/2 szklanki wody
pieprz ziołowy lub prawdziwy
ząbek czosnku jeżeli lubimy
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso zmiel wraz z cebulą, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz, jajka i wodę. Uformuj kotlety maczając ręce w wodzie, ale nie panieruj ich. Usmaż na patelni równomiernie z dwóch stron. Przełóż kotlety do rondla, wlej tłuszcz z patelni, dolej 1/4 szklanki wody, szybko przykryj i pozostaw na małym ogniu na 15 minut. Jeśli wolisz chrupiące kotlet, smaż je przewracając kilka razy na obie strony.