Orzechów włoskich aktualnie jest mnóstwo. Możemy jeść je na milion sposobów... na surowo, w sałatkach, w wypiekach, prażone itd.
Najważniejsze jednak są ich właściwości zdrowotne. Czytaj dalej, aby przekonać się, że nie jest to jedynie świetny pokarm dla Twoich kubków smakowych, ale także dla całego ciała.
Według badań jedzenie garści orzechów codziennie to świetny sposób na ochronę organizmu przed chorobami serca. Już po czterech godzinach od spożycia orzechów lub oleju orzechowego, lekarze zaobserwowali sporą poprawę w poziomie cholesterolu oraz stanie naczyń krwionośnych.
Regularne spożywanie jest kluczem do zmaksymalizowania benefitów, które niosą ze sobą orzechy włoskie. Jak mówi dr Penny Kris Etherton:
– „Jedząc garść orzechów włoskich przez cztery dni w tygodniu znacząco zmniejszamy ryzyko chorób serca.”
Orzechy włoskie zmniejszają też ryzyko wystąpienia raka prostaty i raka piersi. W pewnym badaniu, mysz, która jadła równowartość 60g orzechów dla człowieka przez 18 tygodni, miała o wiele mniejsze i wolniej rozwijające się guzy prostaty w porównaniu do grupy kontrolnej, która zjadała tyle samo tłuszczu, ale z innych źródeł.
Dodatkowo, włączenie tego magicznego produktu do swojej diety, pozwoli Ci utrzymać idealną wagą. Przeprowadzone badania pokazały, że ludzie, w których diecie znajdowały się orzechy lub ich zamienniki stracili średnio 0,5 kilograma i 1 centymetr z obwodu talii.
Niezależnie, który powód przekona Cię do jedzenia orzechów. Każdy będzie dobry!