Jednym z najpopularniejszym owoców jakie znamy są jabłka, są one doskonale dopasowane do potrzeb mieszkańców Europy Środkowej.
Jabłka są jednymi z najcenniejszych odżywczo owoców.
Kiedyś spożywaliśmy bardzo dużo jabłek, jednak z roku na rok ta ilość spada.
Zwykle zjadając jabłko ogryzek lądował w koszu. Nawet nie byliśmy świadomi tego, że źle postępujemy i wyrzucamy to co najlepsze i najzdrowsze.
Mowa tu o pestkach. Pestki zawierają amigdalinę.
Co to jest amigdalina? To witamina B17, naturalny związek chemiczny, który występuje w nasionach wielu roślin i owoców, a także w pestkach jabłek. To właśnie jej przypisujemy gorzki smak zawarty w pestkach.
Mówi się, że pestki są trujące, Nic bardziej mylnego! Zdrowe komórki zawierają enzym rodanazę, który chroni przed uwolnieniem kwasu cyjanowodorowego, natomiast nowotworowe go nie zawierają. Mają natomiast takie , które uwalniają go we wnętrzu komórki nowotworowej zabijając ją.
Badania dowodzą, że spożycie kilku pestek dziennie uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na jod.
Wiele chorób wywołanych jest niedoborem witamin. Zjadanie jabłek wraz z pestkami na pewno poprawi stan naszego organizmu.
A czy ktoś z Was zjada pestki?